

Vrelo Bosna Milli Parkı ve Savaş (Yaşam ) Tüneli Turu
Saraybosnanın Ilıca bölgesinde bulunan Vrelo Bosna milli parkı Igman dağlarının eteklerinde Bosna nehrinin besleyen kaynakların çıkış noktalarından oluşmaktadır.
Kaynakların çıkış noktalarını gözlemlerken doyumsuz manzaranın tadını çıkaracaksınız.
Milli parkta geçirilecek keyifli saatlerden sonra Tünel turu için hareket ediyoruz.
Yaşam Tüneli, Saraybosna'nın, Sırp kuvvetler tarafından kuşatılması sonucu, kente yiyecek, ilaç, silah sokmak için dönemin Bosna Hersek Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç ve arkadaşlarının bulduğu çözümlerden biri. Kuşatmanın tüm vahşetiyle sürdüğü 1993'te yaklaşık dört ayda yapılıyor. 800 metre uzunluğunda, 1 metre genişliğinde ve 1.5 metre yüksekliğindeki tüneli, asker ve siviller ortaklaşa inşa ediyor. Savaş sırasında günde yaklaşık 4 bin kişinin geçtiği Yaşam Tüneli, Saraybosna'nın kuşatmadan tek çıkış yolu oluyor. Savaşın da kaderi tünelin hayata geçirilmesiyle değişmeye başlıyor. Ve yaklaşık 200 bin insanın öldüğü savaşta 300 bin insanın hayatta kalmasına neden oluyor. Bu nedenle de adı Yaşam Tüneli.
Tünele, iki katlı bir evin altından giriliyor. Ev, Kolar ailesine ait. Kolar ailesi, tünel fikri ortaya çıktığında evlerini hibe etmiş. Dışarıdan, sade, iki katlı bir ev olarak görünen evdeki kurşun deliklerinin yoğunluğu dikkat çekici. İçeri girer girmez önce tünelin nasıl yapıldığı ve Saraybosna kuşatmasının nasıl yaşandığıyla ilgili 20 dakikalık bir belgesel izleyeceğiz İnsanı 1990'lara götüren bu belgesel, Saraybosna'daki canpazarının nasıl yaşadığını da gösteriyor. Çünkü Sırp askerleri, Saraybosna'yı çevreleyen dağlardan, kuşatma boyunca top ve füzelerle kenti sürekli vurmuşlar. Yaşam Tüneli, Müze olduktan sonra tünelin 20 metrelik kısmı geriye kalıyor. Diğer bölüm ya kapatılmış ya da yıkılmış...Bu 20 metrelik kısmıda göreceğiz.