Lviv Hakkında Genel Bilgi

 Lviv, Ukrayna'nın en batısında yer alan yaklaşık 850.000 nüfusa sahip bir Ukrayna şehridir. 

Üniversiteleri ile her daim yaşayan, gerek insan kalitesi, gerek şehrin mimarisi olsun her yönüyle tam bir Avrupa kenti. 2006 yılında 750.yaşını kutlayan şehir bugün Alman, Leh, Ukraynalı ve diğer birçok milletten gelen kişiler sayesinde oldukça kompozit bir yapıya sahip. Şehir mimari açıdan da ağırlıklı olarak Alman, Avusturya ve Macaristan mimarisinin izlerini taşıyor. Şehrin Avusturya egemenliğindeki ismi Lembergmiş ve diğer Ukrayna şehirlerinin aksine bu şehirde çoğunluğu Katolikler oluşturmaktadır. 

Lviv, Unesco'nun "Dünya Miras Listesi"nde de yer almasından dolayı buradan aldığı güç ile Euro 2012 maçları için tabiri caizse yeniden modernize edilmiş, ayrıca Avrupa'dan daha rahat ulaşım içinde otoyolları ve hızlı trene uygun demiryolu ağları yapılmış. 

Lviv'de insanlar diğer Ukrayna şehirlerinden çok daha farklı, anlatılana göre geçmişte savaşlar ve komunizm dönemindeki o kötü yıllarda oluşan korku ve kaygı bugün yerini güvene bırakmış. Ayrıca Lviv, 2.Dünya Savaşı'nın en fazla hissedildiği bölge olarak dikkat çekiyor. Bölgenin Sovyet güçleri ve Nazi Almanyası arasında tampon vazifesi görmesinden dolayı yoğun saldırılardan çok fazla etkilenmiş. Lviv, eskiden bir Polonya şehri iken savaş sonrası Polonya daha batıya kaydırılınca Ukrayna toprakları içinde kalmış. Bugün Polonyanın Wroclaw şehrindeki birçok kişinin büyük babası veya büyük annesinin Lvivli olduğu söylenir. Ukrayna dilinde Lviv, Rusça da Lvov olarak kullanılır. 

Ukrayna dilinin en yoğun kullanıldığı, Rusçanın en az kullanıldığı bölgedir. Osmanlı tarihinde de önemli bir yeri vardır. 1672-1676 Osmanlı-Lehistan savaşı sırasında Lviv de kuşatılmış ve savaş sonucunda Osmanlı bölgede hakimiyetini genişletmiştir.